Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

Nem valószínűsíthető az összefüggés a metróépítkezés és a Feneketlen tó apadása között

A víz utánpótlása a Gellért hegy felől történik.

A felvetés, miszerint a beruházás miatt apad a Feneketlen tó, a DBR Metró Projekt Igazgatósághoz is eljutott, a további találgatások elkerülése érdekében a mérnök megvizsgáltatta a jelenséget. A felkért szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a metróberuházásnak bármi köze is lenne a tó apadásához. A víz utánpótlása a Gellért hegy felől történik, az alagút nyomvonala pedig tőle délre helyezkedik el.

Mind az alagutak, mind az állomásszerkezetek résfalai vízzáróak, a talajvízszint csak akkor csökkenhetne az építkezés hatására, ha a víz az alagútba, vagy az állomásokba betörne, ami viszont nem történt meg. A hasonló építkezéseknek sokkal inkább talajvízszintet emelő hatása szokott lenni, ahogy a pesti oldalon is folynak ez irányú mérések.

Hasonló jelenség ciklikusan jellemzi egyébként a Feneketlen tó vízszintjét, nem egyszer előfordult már vízszintcsökkenés az elmúlt évtizedekben, jóval a 4-es metró beruházás előtt - éppen ezért, a halpusztulást megelőzendő - építettek be korábban is speciális levegőztető berendezést.

DRB Metró Projekt Igazgatóság (2008. 04. 22.)

Kapcsolódó cikkek:

A Feneketlen-tó állapotának megvizsgálására a Műegyetem szakértőit kérte fel Újbuda polgármestere (2008. 04. 23.)

 

 

Vizet a Feneketlen tóba! (2008. 04. 22.)