Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. szombat, Gábor, Karina

Újbuda új temploma

Több észrevétel is érkezett a "Lágymányos első temploma" címet viselő cikkhez.Olvasóink ezekben a levelekben felhívják a figyelmet egy félreértésre okot adó helyzetre.

Az egyik tény: az új templom az Etele út. 3 szám alatti telken épül meg. A másik tény: ez az út a jelenleg Kelenföld városrésznek nevezett területen taláható. A harmadik tény: ez az út (is) a Budapest Lágymányos Szt. Adalbert Plébánia része egyházi közigazgatási szempontból. (1930. november 26-án „Külső lágymányosi Szent Adalbert helyi lelkészség” címen állíttatott fel. 1940. január 1-ével pedig plébánia rangra emelték, mint „Lágymányosi Szent Adalbert plébánia”). A negyedik tény: jelenleg is létezik a plébánia, ugyanezzel a névvel, a Fehérvári út 88./a. alatt (szintén nem a ma Lágymányosnak nevezett városrészben.) Az ötödik tény: a templom neve Budapest Lágymányos Szt. Adalbert és B. Zoltán templom. A hatodik tény: az érintett városrésznek hetven éve nem épülhetett meg a temploma. Több lehetséges helyszín után a környéken ez a telek lett a templom helye, és mivel a fent említett plébánia területén található, így ez új lágymányosi templom néven van a köztudatban. A hetedik tény: kelenföldi templomnak általában a Budapest-Kelenföld Szt. Gellért Plébánia területén található Szt. Gellért templomot tekintik. Mindenkitől elnézést kérünk, akinek bosszúságot okoztunk egy olyan cikkel, mellyel sokkal inkább egy jó hírt szerettünk volna tolmácsolni. A cikk terjedelme nem tette lehetővé a részletesebb magyarázatot, ám legközelebb igyekezni fogunk még pontosabban és félreérthetetlenül fogalmazni. Kérjük, olvassák továbbra is az Újbudát, és a jövőben is osszák meg velünk véleményüket, észrevételeiket. Köszönettel: Újbuda szerkesztőség (Az Újbuda TV képes beszámolóját ITT megnézhetik.)

LEGFRISSEBB
×

Túlélték a "halálos csokitortát" az albertfalviak  
 

2018-ban is várják a gasztronómia rajongóit minden hónap harmadik hétfőjén az Albertfalvi Közösségi Házban. “Zsolti bácsi konyháját” idén cukrászdává alakították át, hiszen a sok finom leves és főétel után desszertet is illendő felszolgálni.