Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. szombat, Gábor, Karina

Száz bográcsban rotyogott a halászlé

Mintegy száz bográcsban főttek a finomságok szombaton, Gazdagréten. Noha az időjárás idén sem kényeztette el a vállalkozó kedvű amatőr séfeket, reggel a Halászléfőző versenyen száz csapat fogott neki a halpucolásnak.

Több mázsa méretes ponty érkezett Gazdagrétre reggel nyolc órára a világszerte híres magyar főzőtudomány egyik legízletesebb remekművéhez, a halászléhez. Mint ahogy országszerte ilyenkor rendezik a legtöbb bor- és főzőversenyt, úgy a lakótelepen évtizedek óta a szeptember a legkülönlegesebb receptek megmérettetésének hava. Idén közel száz csapat verbuválódótt a munkahelyi közösségek, a baráti társaságok, a családtagok vállalkozó kedve nyomán. Volt, aki egymaga fogott hozzá, és voltak, akik tízen, húszan is szurkoltak a bogrács körül, hogy ebben az évben az övék legyen a legjobb. Ez a verseny Újbuda egyik legöregebb hagyománya, több mint két évtizede, az ősz első havában, rotyognak a halászlevek Gazdagréten. Ez olyan régi szokás, amelyet a mindenkori városvezetők is nagy becsben tartanak. Nem fog rajta rendszerváltozás, gazdasági válság vagy választási kampány. A halászléfőző verseny örök darab Újbuda életében. Ebben az évben a rendezők szakembereket hívtak a zsűribe, hiszen száz tányér halászlé elbírálása már jócskán meghaladja a hétköznapi ember kapacitását. A kerület öt kiváló étterme küldte el mesterét, hogy eldöntessék, ki főzte a leggusztusosabb, legízletesebb halászlét. Bár mondják, hogy a bográcsos ételek elkészítésében a férfiak viszik a pálmát, ebben az évben a zsűri választása a szebbik nem vezette csapatra esett. Az igazi, a hagyományos magyar halászlé győzött, az alapanyagok is a megszokottak: hagyma, pirospaprika, só, ponty és víz. Elkészülte után friss kenyérrel fogyasztva. Ha megengedik, stábunk több évtizedes tapasztalatát is megosztjuk önökkel, ami szerint sok-sok nevetés és vidámság nélkül aligha készülhet el a magyar gasztronómia egyik legszebb ékköve, a bográcsban főtt halászlé.

LEGFRISSEBB
×

Túlélték a "halálos csokitortát" az albertfalviak  
 

2018-ban is várják a gasztronómia rajongóit minden hónap harmadik hétfőjén az Albertfalvi Közösségi Házban. “Zsolti bácsi konyháját” idén cukrászdává alakították át, hiszen a sok finom leves és főétel után desszertet is illendő felszolgálni.