Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Nem mosta el az eső a jubileumi Halászléfőző versenyt

A 25. Jubileumi Halászléfőző Versenyen cudar idő volt. Ám a versenyzők könnyedén túltették magukat az időjárás viszontagságain és akik vállalták a főzést szakadó esőben, azok nagyon jól érezték magukat.

Emlékezetesre sikerült az Újbuda Média jubileumi, 25-ik, Gazdagréten rendezett Halászléfőző versenye. Egyrészt, mert minden eddiginél nagyobb (összesen 1,5 millió forint) értékben vihettek haza nyereményeket a legjobb csapatok, másrészt hajthatatlanul szakadt az eső. A túlzás nélkül, londoni időjárás ellenére a bejelentkezett 73 csapatból, a kezdésre 78 lett, amiből 53-an adtak le kóstolót a zsűrinek. A kemény magot az időjárás sem tántorította el, a szombat (szeptember 14.) reggel kilenc órás kezdésre már több csapatnál lobogott a tűz – ennek praktikus oka az eső mellett a dermesztő hideg volt. A hal is megérkezett a kezdésre, minden csapat egy majdnem két kilós pontyot kapott a 10 kg fa mellé. Lényegében ebből kellett volna megfőzni a halászlevet, ám a csapatok ennél fifikásabbak voltak és a legfelkészültebbek mindegyikénél ott voltak az otthonról hozott alapanyagok és az 5-6 féle hal. Volt aki tudományosan közelítette meg a dolgot és egyből magyaros halászlevet főzött, volt aki szerényebben egy szegedivel, vagy egy bajaival próbálkozott. Karinthy Márton zsűritag igyekezett helyre tenni a „hallédolgot”, oszlatva a tudományoskodást, saját bevallása szerint azt a halászlevet szereti, amiben egy nemes íz dominál. (A hallé fanatikusoknak ez sok mindent jelenthet, a bajai rajongók magukénak tudhatják a sikert, hiszen jellemzően egy fajta halból, pontyból készítik a levest, ugyanakkor a szegedi rajongók is igazolva látják a hitüket, hiszen a passzírozott levükben egyetlen nemes íz, a hal dominál.) Ahogy csendesedett az eső úgy jelentek meg a szemlélődök is, akik nem csak a csapatokat, hanem azok technikáit is igyekeztek ellesni. A halászlé azon magyar ételek közé tartozik, amelyek jellemzően ártatlan, de annál élesebb vitát váltanak ki egy-egy közösségen belül. Még a legjobb barátok is képesek összeszólalkozni azon, ki hogyan készíti. Az étel titka a gasztronómusok szerint kétrétű. Egyrészt nagyon kevés alapanyag kell az ételhez, így csak a legjobb minőséget szabad választani, hiszen minél kevesebb egy ételben a hozzávaló ezek annál kevésbé képesek „takarni” a gyengébb alapanyagok silány ízét. A titok másik nyitja az ételkészítés technológiája – a hőfok szabályozása, a technika megfelelő választása, az egyes alapanyag elkészítési (például aprítás, irdalás) és hozzáadási fázisainak időzítése. (Sokan bográcsban is úgy akarnak főzni, mint tűzhelyen, ez időit vesz igénybe és mivel a szabad tűzön nagyobb a hőfok, mint otthon, könnyen megcsúszhat a szakács az időzítésekkel.) Ettől függetlenül remek hallevek készültek, a kóstolásra leadott 53 tányér 10 százalékát találta a zsűri kimagaslóan jónak és különlegesnek. A fesztivál sikere nem csak a kitartáson múlt, hanem a hagyományokon is. Több csapat 15-18, sőt már 25 éve vesz részt a versenyen, de a legkevésbé rutinos csapatok háta mögött is 3-4 „szereplés” van. Volt aki azért nevezett, mert a gyerek tartotta jó bulinak az eseményt, és volt olyan aki nyerni jött. A nevezőket szemlélve – volt aki már a nevezés lezárta után egy órával érkezett – még a hóesés sem igen befolyásolt volna az eseményt – pedig az időjárásban simán benne lett volna az ónos eső is. A fesztivál hagyománya 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az Újbuda TV elődje, a helyi közösségi televízió Halászléfőző versenyre hívta a gazdagrétieket. Ahogy mondani szokták, az összejövetel akkora durranás volt, hogy a következőről senki sem akart lemaradni, így évről évre egyre többen látogatták az eseményt, ki bográccsal, ki ételhordóval. A nevezők mindig a féltve őrzött családi receptjeikkel indulnak, hogy elvigyék a nyeremények egyikét. A szervezők az évforduló kapcsán idén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a rendezvényre, így számos meglepetés várta a vendégeket. Első meglepetés volt, hogy a rendezvény nem maradt el, szemben a Te szedd akcióval és a Lecsófőző fesztivállal, amelyet az eső miatt másik időpontra tettek át. Szintén újdonságnak számított a kézműves sátor, ahol a kicsik üthették el az időt gyöngyfűzéssel, festéssel és dekupázzsal. A hab a tortán mégis az úgynevezett halas torta volt, amelyből minden résztvevő ehetett egy-egy szeletet. A kilátástalan időjárási helyzet végül délután fél kettő körül kiderült és ahogy a rendezvény fővédnöke Hoffmann Tamás polgármester megjegyezte a délutáni díjátadó előtt: most van igazi halászléfőző idő. Király Nóra képviselő szerint az időjárás bosszantó volt, de a fesztivál hangulatán nem változtatott. A cél, a közösség és a barátság építése. Most ilyen időjárás volt, jövőre remélhetően ismét süt majd a nap. Karinthy Márton szerint a rendezvénybe belefőtt a kerület minden íze, persze köztudott, hogy a színi igazgató a halászléről képtelen rosszat mondani.