Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 19. hétfő, József, Bánk

Egy úr az űrből

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan látogatott el a Gazdagréti Közösségi Házba, hogy a helyi iskolásoknak tartson beszámolót űrutazásának érdekességeiről. A veterán asztronauta olyan érzékletesen beszélt élményeiről, mintha csak tegnap járt volna a csillagok között, de az előadáson olyan űrfinomságok is terítékre kerültek, mint a tubusos leves és a fóliával együtt lenyelhető kenyér.

Farkas Bertalan kiválasztásától a Földre érkezéséig részletesen beszámolt űrutazásáról, előadását pedig az űrben készített videofelvételekkel illusztrálta. Elmondta, az 1980-ban indított nyolc napos űrséta alatt több magyar fejlesztésű eszközt is teszteltek, így a kozmikus sugárzást mérő eszközt is akkor vetették be először, de a orvosi kísérleteknek is alá kellett vetni magukat. Farkas Berci az utazás érdekességeiként megemlítette, hogy 240 km magasságba repítette őket a rakéta, ahol a Föld körüli pályán 28.000 km/h-val keringtek, így egy földi nap alatt 12-szer kelt fel, és ment le a nap.

LEGFRISSEBB
×

Túlélték a "halálos csokitortát" az albertfalviak  
 

2018-ban is várják a gasztronómia rajongóit minden hónap harmadik hétfőjén az Albertfalvi Közösségi Házban. “Zsolti bácsi konyháját” idén cukrászdává alakították át, hiszen a sok finom leves és főétel után desszertet is illendő felszolgálni.