Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. vasárnap, Vilmos

Állapotüzenet

A webhely jelenleg karbantartási módban üzemel.

Klímabarát kerületi fejlesztések

Újbuda Önkormányzatának tanácstermében tartotta idei első közgyűlését a Klímabarát Települések Szövetsége, amely a nemzeti klímastratégia alapjainak megalkotására törekszik az önkormányzatokkal.

Kovács Lajos a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke szerint főleg információátadással és közvetítéssel tudják segíteni az önkormányzatokat. A tagtelepülések képviselőit rendszeresen tájékoztatják a készülő pályázati programról, valamint készülőben van egy nemzeti tudástár, amely összegyűjti az önkormányzatok fenntarthatósággal kapcsolatos fejlesztéseit. Ezzel segítenék a forráshiányos önkormányzatokat, illetve támogatják tagjaikat a lehetőségek eredményesebb kihasználásában.

Újbudán évek óta számos környezettudatosságra nevelő „zöld program” működik az óvodákban, iskolákban. A Sas-hegy védelmében is példaértékű összefogás jött létre a XI. és a XII. kerület között. Ezek folyatásaként döntött Újbuda képviselő-testülete tavaly június 25-én arról, hogy csatlakozik a Klímabarát Települések Szövetségéhez. Csernus László klímakoordinátor szerint fontos, hogy beszámoljanak tagtársaiknak a sikeres programokról, fontos a folyamatos tanulás, a közös erővel történő tovább lépés. Elmondta: legutóbbi ülésén arról is határozott a képviselő-testület, hogy Újbuda csatlakozzon egy úgynevezett karbon lábnyom felméréshez, amely szerinte jó példája az önkormányzat és a szövetség együttműködésnek.

Újbuda képviselő-testülete januárban fogadta el a kerület új környezetvédelmi programját. Ennek klímaváltozással kapcsolatos fejezetének megvalósítására a következő öt évben kerül sor. Emellett az önkormányzat csatlakozna a Polgármesterek Szövetségéhez, melynek egyik feltétele, hogy elkészüljön a Fenntartható Energia Akcióterv, az úgy nevezett SEAP. Hégli Imre beszámolója alapján elindultak az előkészítő munkálatok. Terveik szerint még az idén, de legkésőbb másfél éven belül elkészül a dokumentum, amely idővel az európai városokban kötelező érvényű lesz.

H. L.

LEGFRISSEBB
×