Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. szombat, Hella

A diktatúra áldozataira emlékeztek

Az 1945 és '56 közötti diktatúra alatt elítéltekre és kivégzettekre, valamint az elnyomó rendszer minden áldozatára emlékezett a Politikai Elítéltek Közössége a Memento emlékműnél. Boross Péter volt miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy az egykor eltorzított történelemszemlélettel ma is meg kell küzdeni.

A vészterhes időket Boross Péter volt miniszterelnök beszéde elevenítette fel. Az MDF egykori alelnöke arra emlékeztetett, hogy a kommunista, szocialista diktatúrák alatt közel 100 millió embert gyilkoltak le a világon, sokakat állandó rettegésben tartottak, bebörtönöztek, munkatáborokban kínoztak. Boross Péter szerint mindig fel kell hívni a figyelmet arra, hogy napjainkban is éreztetik hatásukat az egykori történelemhamisítások.

– Azt a hazugságot, hogy 1945-47 között demokrácia volt Magyarországon, mindig cáfolni kell. Nem tudjuk, hogy a nyilvántartásokban eltűntként szereplők közül kik pusztultak el az orosz gulagon és nem tudjuk, mi miatt haltak meg annyian a börtönökben Zsedényi Bélától Hóman Bálintig. Nem szól róluk az utókor, mivel évtizedeken keresztül épült arra az eltorzított történelemszemlélet, hogy megalázzon egy nemzetet – mondta Boross Péter.

A megemlékezésen a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ), a Politikai Elítéltek Közössége (PEK), más 56-os szervezetek valamint az áldozatok leszármazottai vettek részt.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
×